Przepisy na jogurt

Jogurty to smaczne i zdrowe przekąski, lecz nie każdy może sobie na nie pozwolić i jeść je tak często jak ma na to ochotę. Alternatywą są tutaj domowe jogurty – tanie i równie smaczne jak te ze sklepu. Jeszcze taniej będzie nas kosztować jogurt, który przygotujemy z mleka prosto od krowy (i takie mleko najlepiej nadaje się do przygotowywania jogurtu). Jeśli jednak jesteśmy zmuszeni mleko zakupić w sklepie, ważne jest by było ono w miarę świeże, inaczej jogurt szybko nam się zepsuje.

Przygotowując po raz pierwszy domowy jogurt, musimy zakupić w sklepie małe opakowanie jogurtu naturalnego (później nie będzie to już konieczne). Najlepiej około 120 ml, jogurt musi być oczywiście naturalny, bez dodatków. O owocowy smak jogurtu możemy zadbać później, dodając kilka rozdrobnionych owoców. Na początek zagrzewamy litr słodkiego pełnotłustego mleka, doprowadzając je niemal do wrzenia. Mleko powinno mieć temperaturę co najmniej 60 stopni. Aby sprawdzić, czy temperatura jest właściwa, możemy zmierzyć ją termometrem albo sprawdzić palcem. Jeżeli wytrzymamy dziesięć sekund, mleko jest odpowiednio podgrzane. Do jogurtu dodajemy stopniowo po łyżce ciepłego mleka, aby go zahartować, inaczej w połączeniu z gorącym mlekiem się zważy. Zahartowany jogurt mieszamy z całością mleka i szczelnie nakrywamy. By uzyskać odpowiednią temperaturę fermentacji, jogurt dodatkowo zawijamy w ściereczkę i przykrywamy puchową poduszką. Odstawiamy na kilka godzin. W ten sposób przyrządzony jogurt możemy przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni. Jogurtu nie zjadamy do końca, łyżkę lub dwie zostawiamy na przygotowanie następnego jogurtu. Dzięki domowemu jogurtowi możemy przyrządzić pyszne sosy, sałatki, dressingi i koktajle.

Jogurt Jamie’ego Olivera
Przepis jest bardzo prosty i stosunkowo szybki. Tłuste mleko 3,2% zagotowujemy i studzimy do temperatury ciała. Następnie porcjami dodajemy około pól litra jogurtu i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 6 do 8 godzin.

Przepis na gęsty jogurt
Aby otrzymać jogurt o gęstej konsystencji zagotowujemy litr mleka z około 1/3 szklanki mleka w proszku. Studzimy do temperatury ciała i dodajemy pół szklanki jogurtu np. greckiego lub bałkańskiego. Całość mieszamy, zawijamy w koc i odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce.